MATERIAALIOPAS

MIKSI PELLAVA?

1. Viljelyn ekologisuus: Pellava kasvaa karussakin maaperässä, eikä vaadi keinokastelua tai suuria määriä lannoitteita ja torjunta-aineita puuvillasta poiketen. Esimerkiksi yhden puuvillapyyhkeen valmistukseen vaadittava vesimäärä on 2700 litraa, kun pellavapyyhkeelle luku on vain noin 6,4 litraa.

Maapallon peltopinta-alasta 3% kasvaa puuvillaa, mutta sen osuus käytetyistä torjunta-aineista on yli 20%. Puuvilla tarvitsee kasvaakseen kostean ja lämpimän ilmaston, ja sen kasvatus ja käsittely onkin keskittynyt Aasiaan. Ekologisten ongelmien lisäksi puuvillan tuotantoon liittyy runsaasti myös eettisiä ongelmia; liian usein mennään pelkkä hinta edellä ja unohdetaan, että jokaisen tuotannon vaiheen takana on ihminen. Se, mikä on kaukana ja piilossa, on valitettavan helppo jättää huomiotta.

Me haluamme tehdä asiat toisin. Haluamme tietää ja jakaa myös teille tiedon jokaisesta vaiheesta materiaalin matkalla valmiiksi tuotteeksi. Pellavaa ei tarvitse viedä kauas kasvamaan, se viihtyy hyvin myös pohjoisen karuissa oloissa. Xeraliving-tuotteissa käytetty pellava kasvaa Pohjois-Ranskan Normandiassa, ja se kudotaan kankaaksi Portugalissa.

2. Käyttöikä: Pellavakuitu on erittäin kestävää, ja sen ominaisuudet vain paranevat käytössä. Kangas pehmenee jokaisessa pesussa tullen aina vain miellyttävämmäksi. Pellava on puuvillaa arvokkaampaa, mutta pitkä käyttöikä puoltaa laadukkaaseen pellavaan panostamista.

3. Hyvä hengittävyys, lämmön- ja kosteudensiirtokyky: Pellava on hengittävä materiaali, joka tuntuu iholla kesällä viileältä ja talvella lämpimältä. Pellava tuntuu kostealta vasta imettyään 10-20% määrän nestettä omasta painostaan, mikä tekee siitä miellyttävän materiaalin niin pyyhkeissä kuin vuodevaatteissakin. Hengittävänä, hyvin kosteutta siirtävänä ja antibakteerisena materiaalina pellava pysyy pitkään raikkaana. Pellavainen pyyhe ei muutu tunkkaiseksi froteepyyhkeen tavoin, eivätkä pellavalakanat menetä ”puhtaiden lakanoiden tuntumaa” ennen kuin on todella pesun aika.

 

LUOMUPUUVILLA

Xeraliving-pellavavohvelituotteiden hapsut ja tasselit sekä pakkauksen logonauha ovat GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. GOTS-sertifikaatti takaa, että raaka-aine on luomuviljelty, eikä valmistusprosessissa ole käytetty haitallisia torjunta-aineita tai kemikaaleja, ja ottaa lisäksi huomioon valmistuksen eettisyyden. Hapsut ja tasselit valmistetaan Portugalissa. Luomupuuvillla-raaka-aine tulee Turkista ja Intiasta, jotka ovat luomupuuvillan päätuottajamaita.

Pestessäsi hapsullisia tuotteita, voit tarvittaessa kammata hapsut ja tasselit pesun jälkeen auki.

xeraliving_materiaaliohjeet

MITEN HOIDAN PELLAVATUOTTEITA?

 

Pellavaa pestessä kannattaa muistaa muutama asia.

1. Pellavasta irtoaa herkästi kuituja varsinkin ensimmäisissä pesuissa, tämän vuoksi pellavat kannattaa pestä erillään muusta pyykistä.

2. Pellava suositellaan pestäväksi mahdollisimman lyhyellä ohjelmalla ilman esipesua. Parhaan lopputuloksen saat kun kastelet pellavat ennen pesua.

3. Täytä pesukone pellavaa pestessä vain puolilleen; tämä varmistaa että pellava saa tarvitsemansa veden puhdistusta varten, ja irtokuidut huuhtoutuvat pois. Lisäksi puolitäyttö vähentää pesun aikaista rypistymistä.

4. Pellavatuotteidemme kloorivalkaisu on kielletty, mutta voit käyttää valkoisille pellaville happivalkaisuun perustuvia valkopesuaineita. Huomioithan, että luonnonvärinen pellava lähtee vaalenemaan valkopesuaineella todella nopeasti; käytä siis värilliselle pyykille tarkoitettua pesuainetta säilyttääksesi luonnonvärisen beigen sävyn syvyyden.

5. Älä käytä huuhteluainetta, se heikentää kankaan imukykyä. Pyykkietikkaa voi kuitenkin huoletta käyttää!

6. Pellavatuotteidemme suosituspesulämpötila 40°C. Ympäristösyistä suosittelemme pesua mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Pellava on antibakteerinen materiaali, joka peseytyy hyvin myös matalassa lämpötilassa.

7. Pellava tulee lingota vain hellävaraisesti: max 800rpm.

8. Jos pellavat jäävät koneeseen/pyykkikoriin odottamaan kuivumaan asettelua, syntyy herkästi ryppyjä, jotka eivät lähde kuin uudestaan kostuttamalla ja silittämällä. Pellavat voi myös mankeloida. Mikäli pellavat haluaa silittää tai mankeloida, helpointa se on kankaan ollessa vielä hieman kostea. Huomioithan, että napit ja vetoketjut voivat vahingoittua mankeloidessa; näihin tuotteisiin suosittelemme silitystä nappeja ja vetoketjuja väistäen.

9. Kuivausrummussa kuivaus vain hellävaraisesti. Kuivausrumpu veltostuttaa pellavan kuituja; kangas kyllä pehmenee mukavasti, mutta siitä tulee ajan saatossa heikompaa.

10. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hajuttomuus ja likaantumattomuus. Toki pellavakin menee likaiseksi, ja alkaa haisemaan likaiselta, mutta siihen kuluu enemmän aikaa kuin monilla muilla kuiduilla. Pellavaa ei siis tarvitse pestä kovin usein. Pitkän käyttöajan takaamiseksi suosittelemme pesemään tekstiilit vain tarvittaessa ja aina mahdollisimman hellävaraisesti.

11. Pellava tykkää käytöstä! Se pehmenee, tulee mukavamman tuntuiseksi ja ’paranee vanhetessaan’.

Takaisin ylös
Käytämme sivustollamme evästeitä parantaaksemme asiointikokemustasi. Lue lisää täältä. Hyväksyn

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.